Można prowadzić długą dyskusję, jakie są rodzaje win. Rozpatrywać je możemy w kilku kategoriach. Zacznijmy od rodzajów win, które są oparte na metodzie ich produkcji.

Rodzaje i style win

  • Wino musujące – w tej kategorii znajdziecie ulubione lekkie Prosecco, bardziej poważną hiszpańską Cave lub poludniowo-afrykańśki MCC, niemiecki Sekt i oczywiście dobrze zbudowany Szampan, który kojarzy się nam ze świętowaniem i luksusem. Czyli wszystkie wina zawierające bąbelki.
  • Wino wzmacniane – do którego na różnych etapach produkcji został dodany mocny alkohol na bazie winogron. Na pewno słyszeliście o Sherry, Porto, Madeirze.
  • Wina spokojne – wszystkie wina, które nie podpadają pod powyższe kategorie, bądź to czerwone czy białe, wytrawne czy słodkie. Nazwy na etykietach będą wskazywać region produkcji wina (Stary Świat) lub nazwę szczepu winirośli, z którego powstało wino (Nowy Świat). Tutaj znajdziecie Chianti, Rioje, Valpolicelle, Chablis jak i Chardonnay, Pinot Noir, Sauvignon Blanc i Cabernet Sauvignon.

Każdy z tych rodzajów wina mogą się różnić za stylem ze względu na:

  • kolor – białe, czerwone, różowe
  • słodycz – wytrawne, półwytrawne, półsłodkie, deserowe
  • kwasowość – O NIE! nie trzeba się bać – ten komponent powoduje, iż wino wydaje się lekkie, rześkie, orzeźwiające. Bez kwasowości powoduje, że lemoniada smakuje jak woda z cukrem, a nawet najsłodszy arbuz jak wata cukrowa ☺
  • taniny – jest to element przeważnie win czerwonych i powoduje uczucie szorstkości w ustach, dodaje struktury i złożoności
  • użycie beczki – leżakowanie wina w drewnianych beczkach dodaje aromatów vanilii, przypraw do pieczenia, kokosu, tostów. Wino staje się wielowymiarowe, złożone, zaokrąglone i ciekawsze.

Oczywiście można kontynuować i kontynuować, ale lepiej zaglądnąć do Winiarni Sądeckiej i spróbować!

Jak dobierać wino?

Najpopularniejsza i najlepsza metoda – wybierz, co smakuje Tobie najbardziej! Nic tak nie wpływa na wybór wina – kolor, szczep, region, a nawet cena – jak przyjemność przy jego wypiciu ☺ 

Oczywiście można opierać się na kilka najważniejszych zasad:

  • specjalna okazja – urodziny, ślub, rocznica – można dobrać coś bardziej wyszukanego: Szampan, elegancki Burgund, potężne Bordeaux
  • ora roku lub pogoda – w cieple miesiące chętniej sięgamy po lekkie i rześkie wina białe jak Riesling czy Sauvignon Blanc i niezobowiązujące Rose
  • wino do posiłków – delikatna ryba popijana dobrze zbudowaną czerwienią, słodkie ciasto z wytrawnym białym winem powodują…. ciarki na plecach ☺, ale jeśli lubisz ostrą papryczkę z mocnym alkoholem… to wracamy do metody „Najlepsze to, co Tobie smakuje” ☺
  • przeszkolony personel w sklepach specjalistycznych jest zawsze do Twojej dyspozycji – kilka pytań i zdecydowanie wybór się zmniejszy z ponad stu butelek do pięciu. Jesteśmy dla Was ☺
Przewiń do góry